در سوگ استادی اندیشمند و انسانی اخلاق‌مدار

آیین بزرگداشت استاد فرهیخته و چهره ماندگار فیزیک ایران دکتر عباس انواری، با حضور دوستدارانش در مسجد دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، مراسم بزرگداشت استاد فرهیخته و چهره ماندگار فیزیک ایران، استاد فقید دکتر عباس انواری، با حضور دکتر غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان فارسی، دکتر علی عباسپور، دبیرکل جامعه اسلامی دانشگاهیان ایران، خانواده گرامی‌شان، استادان، دانشجویان و جمعی از مسئولین دانشگاه، روز یکشنبه 29 تیرماه 1404، در مسجد دانشگاه برگزار شد.

در ابتدای مراسم، پس از تلاوت آیاتی از قرآن کریم و قرائت فاتحه، ضمن ادای احترام به روح بلند آن استاد والامقام، دکتر موسوی طی سخنانی با ابراز تاسف و همدردی از این ضایعه بزرگ گفت: بر خود لازم می‌دانم مراتب تسلیت و همدردی عمیق خود را به خانواده گرامی زنده‌یاد دکتر عباس انواری، اعضای خانواده دانشگاه صنعتی شریف، جامعه علمی کشور به‌ویژه جامعه فیزیک، و شاگردان گران‌قدر ایشان ابراز نمایم.

بی‌تردید، فقدان این عالم فرزانه و استاد فرهیخته، ضایعه‌ای سنگین و جبران‌ناپذیر برای دانشگاه صنعتی شریف و جامعه علمی ایران است. استاد انواری نه تنها در حوزه دانش فیزیک، بلکه در اخلاق، تعهد و مدیریت، الگوی بی‌بدیلی برای نسل‌های متعدد از دانشجویان، استادان و مدیران دانشگاهی بودند.

در آخرین دیدار، علیرغم شرایط جسمی نامناسب، با انگیزه‌ای مثال‌زدنی در دانشگاه حضور یافتند؛ حضوری که مملو از فروتنی، کرامت اخلاقی و دلسوزی برای آینده دانشگاه بود. در جلسات متعددی که برگزار شد استاد با دیدگاه‌های ژرف و راهگشایش همواره برای دانشگاه مغتنم، الهام‌بخش و سازنده بودند.

رئیس دانشگاه در خصوص نقش موثر دکتر انواری در دوران ریاست‌شان در ایام جنگ تحمیلی گفت: دکتر انواری در دوران دشوار جنگ تحمیلی، مسئولیت خطیر ریاست دانشگاه را بر عهده داشتند؛ دورانی که با وجود همه محدودیت‌ها و تنگناها، با تدبیر، صبر و درایت خویش سکان این نهاد علمی را به‌نیکی هدایت کردند و منشأ خیر و برکت، ثبات و پیشرفت دانشگاه شدند.

از خداوند متعال، رحمت و غفران واسعه برای آن استاد فقید و فرزند گرامی‌شان، شادروان احمد انواری، مسئلت می‌نمایم. امید است چراغی که به دست ایشان در این دانشگاه برافروخته شد، با همت و تلاش دانشجویان، همچنان فروزان بماند و از نسل‌های آتی انواری‌های دیگری در این خاکِ علم‌پرور برخیزند.

خداوند روح بلندشان را با اولیا و شهدای کربلا محشور فرماید.

سپس دکتر غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان فارسی طی سخنانی به بیان خاطراتی از این استاد فقید و جایگاه علمی، اخلاقی و معنوی او پرداخت.

وی با ابراز تأسف عمیق از درگذشت دوست و همکار قدیمی‌اش گفت: صبح روز یکشنبه ۲۲ تیرماه، از طریق فرزندم باخبر شدم که دکتر عباس انواری، این یار دیرین و عزیز، از میان ما رفته است. خبری که مرا در اندوهی سنگین فرو برد؛ چراکه بیش از پنج دهه دوستی، همراهی و همفکری با او داشتم.

دکتر حدادعادل با اشاره به سابقه آشنایی‌اش با دکتر انواری افزود: آشنایی من با دکتر انواری به سال ۱۳۵۱ بازمی‌گردد، زمانی که او استادیار فیزیک در دانشگاه صنعتی شریف بود و من نیز در همان دانشگاه فلسفه و تاریخ تدریس می‌کردم. آنچه ما را به هم نزدیک کرد، باورهای دینی مشترک و دغدغه‌های فرهنگی‌مان بود. به‌تدریج یک حلقه دوستی میان استادان دکتر حسن عباسپور، دکتر علی‌محمد رنجبر، دکتر مروستی، دکتر احسان، دکتر سعیدی و دکتر انواری شکل گرفت که زنده‌یاد انواری یکی از ارکان‌ اصلی این حلقه بود و  تا امروز با افزوده شدن استادان دیگری مانند دکتر سعید سهراب‌پور، دکتر علی‌اکبر صالحی و دکتر علی عباسپور، این حلقه ادامه یافته است.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به خدمات علمی و مدیریتی دکتر انواری گفت: دکتر انواری از خانواده‌ای اهل دانش برخاسته بود، تحصیلات عالی را در تهران و سپس در سوئد به پایان رساند و با درجه دکتری در فیزیک پلاسما به کشور بازگشت. در دو دوره حساس پس از انقلاب، ریاست دانشگاه صنعتی شریف را برعهده گرفت و با درایت، صداقت و روحیه جهادی، مسیر توسعه و تثبیت علمی دانشگاه را هموار کرد.

وی همچنین با توصیف جنبه‌های معنوی، اخلاقی، علمی و مدیریت کار اجرایی دکتر انواری اظهار داشت: آنچه انواری را متمایز می‌کرد، ایمان عمیق دینی، اخلاق مثال‌زدنی و روحیه‌ای متواضع بود. همین جنبه از شخصیت وی بود که مشوق ایشان در تحمل بار سنگین اداره دانشگاه بزرگی مانند دانشگاه صنعتی شریف و خدمت به انقلاب اسلامی شد.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ساختمان مسجدِ معتبر و بزرگ دانشگاه صنعتی شریف در زمان مدیریت دکتر انواری و با همت و انگیزه دینی ایشان آغاز شد. او فکری عمیق و نظری دقیق داشت و اهل هیجانات تند و سطحی نبود. کم‌سخن بود، هر گاه به سخن درمی‌آمد سنجیده سخن می‌گفت. با آنکه در رشته‌های مهندسی و دکتری فیزیک درس خوانده بود، مردی فرهیخته بود. اطلاعات وسیعی در قرآن، معارف اسلامی، تاریخ و فرهنگ ایران داشت، مخصوصاً از ذوق ادبی و قریحه شاعری سرشاری برخوردار بود. در وصف او همین بس که ساخت مسجد دانشگاه شریف در دوران مدیریتش، جلوه‌ای از پیوند او با ارزش‌های دینی بود. او حافظ قرآن بود، طلایه‌دار علم بود، ذوق شعری داشت و همواره با نگاهی ژرف و سخنانی سنجیده در جمع دوستان حاضر می‌شد.

دکتر حداد عادل با یادآوری داغ فرزند از‌دست‌رفته دکتر انواری افزود: فقدان فرزندش در سانحه سقوط هواپیما، ضربه‌ای روحی بر او وارد کرد، اما با همان وقار و صبر همیشگی‌اش به زندگی ادامه داد. دکتر انواری نمونه‌ای از دانش، ایمان، نجابت و ادب بود که جای خالی‌اش در جامعه علمی ما به‌سادگی پر نخواهد شد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پایان سخنانش با تسلیت این ضایعه به خانواده، همکاران و شاگردان آن استاد فقید، برای روح بلندش علو درجات و رحمت الهی مسئلت کرد.

در ادامه این مراسم، دکتر علی عباسپور، دبیرکل جامعه اسلامی دانشگاهیان ایران، نیز طی سخنانی ضمن ابراز تسلیت و همدردی با خانواده گرامی دکتر انواری، جامعه دانشگاهی کشور و دانشگاه صنعتی شریف، فقدان این استاد فرهیخته را ضایعه‌ای سنگین برای علم و آموزش عالی ایران دانست.

وی در ادامه، بیانیه رسمی جامعه اسلامی دانشگاهیان ایران را که به مناسبت درگذشت این استاد برجسته صادر شده بود، قرائت نمود. در این بیانیه، ضمن گرامیداشت مقام علمی و اخلاقی زنده‌یاد دکتر انواری، بر نقش تأثیرگذار ایشان در جامعه اسلامی دانشگاهیان و توسعه آموزش عالی، پایداری دانشگاه در دوران دشوار دفاع مقدس و تربیت نسل‌های فرهیخته تأکید شده بود.

دکتر سعید انواری فرزند استاد انواری، دکتر سعید سهراب‌پور رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف، حجت‌الاسلام طباطبایی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شریف از دیگر سخنرانان این مراسم بودند که با یادآوری ابعاد گوناگون شخصیت ایشان، از دانش ژرف علمی، تعهد دینی، فروتنی اخلاقی و روح لطیف شاعرانه‌اش سخن گفتند.

در این مراسم دکتر سعید انواری اشعاری از سروده‌های پدر را قرائت کرد و از چاپ و انتشار سروده‌های استاد فرزانه دکتر انواری در آینده‌ای نزدیک خبر داد.