در روز چهارشنبه مورخ یازدهم دی ماه 1398 دانشجویان رشته مهندسی و علم مواد بازدیدی از شرکت فناوران آلومینیوم ایده آل آمیژه واقع در شهرک صنعتی شمس آباد داشتند.
این بازدید در قالب درس مباحث ویژه (پایداری) مقطع کارشناسی ارشد-گرایش شناسایی با حضور استاد درس، جناب آقای دکتر پیرچراغی و جمعا 18 دانشجوی کارشناسی ارشد برگزار شد که حدود پنج ساعت به طول انجامید.
در این بازدید آقای مهندس برار زاده مسئولیت برگزاری بازدید را برعهده داشتند و هماهنگیهای ایاب و ذهاب توسط مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف صورت گرفت.
تهیه آلومینیوم از قراضه های موجود صرفا حدود 5% انرژی مورد نیاز برای تولید آلومینیوم از معادن را نیاز دارد بنابراین بازیافت آلومینیوم بسیار از نظر اقتصادی، زیست محیطی و درصد خلوص بهینه میباشد؛ همچنین روند رو به رشد تقاضای آلومینیوم در دنیا و تنوع صنایع متقاضی آلومینیوم ریسک ورود به این حوزه صنعتی را بسیار کاهش میدهد.
با توجه به تنوع در خوراک متنوع قابل استفاده در بازیافت آلومینیوم مانند کابل، پروفیل، قوطی، براده، بلوک موتور و رینگ خودرو و صفحات آلومینیومی صنعت چاپ (زینک) و … اهمیت انتخاب روش و تکنولوژی مورد استفاده در قابلیت استفاده تجاری از تمامی انواع شارژها بسیار مهم میباشد؛ همچنین اهمیت انتخاب نوع تکنولوژی بازیافت آلومینیوم در میزان درصد قابل بازیافت آلومینیوم از قراضههای آن و نهایتا قیمت رقابتی بسیار تاثیر گذار است. با توجه به جمیع این مباحث شرکت فناوران آلومینیوم ایده آل آمیژه در این زمینه با توجه ویژه به تکنولوژی ورود کرده است و در زمینه تولید شمشهای آلیاژهای آلومینیومی فعال است.
شرکت فناوران آلومینیوم ایده آل آمیژه برخلاف بسیاری از شرکتها که از روشهای ورتکسی بهره میگیرند از روش کورههای دوار استفاده میکند. در این روش امکان اختلاط مذاب و سرباره بوده و در نتیجه ضریب بازیافت بالا و میزان سوختن و اکسید شدن قراضههای آلومینیومی کاهش مییابد. صرفا در انتخاب این روش با توجه به جرم بسیار بالای تجهیزات و شارژ که در حدود 100 تن میباشد بایستی دقت نمود که زیرساختهای لازم اعم از بستر محکم زمین و در صورت نیاز شمع کاریهای مورد نیاز تامین شود تا احتمال نشستهای هرچند کم مقدار در زمین و ترک خوردن تجهیزات و کاهش راندمان پیش نیاید.
پس از شارژ قراضهها در کوره دوار، این موارد در شرایط اکسیژن خورانی ویژهای حرارت غیر مستقیم میگیرند به نحوی که نسبت مواد هیدروکربنی و اکسیژن تنظیم باشد و مذاب آلومینیومی مناسبی با کمترین میزان اکسید شدن تهیه شود (به کمک دوران دائم و فرو بردن قراضه ها در مذاب و اختلاط با سرباره و همچنین تنظیم نسبت هیدروکربن و اکسیژن خورانی)؛ در شارژ این کوره برخلاف سایر روشها، قراضههای آلوده به مواد هیدروکربنی که ارزانتر نیز میباشند میتوانند بهتر نیز باشند چراکه قراضه ارزان قیمتتری بوده و از آلودگی هیدروکربنی آن به عنون سوخت کوره بهره گرفت و از هزینههای تامین سوخت لازم برای فرآیند کاست. پس از مرحله تهیه مذاب اولیه خالص آلومینیومی، مذاب از طریق مجرایی به کورههای آلیاژسازی منتقل شده و در نهایت شمش ریزی اتوماتیک صورت میگیرد.
در تمامی مراحل از سیستمهای فیلتراسیون و غبارگیر بسیار دقیق و مناسبی استفاده میشود تا آلایندگی تمام مجموعه حتی از آلایندگی ذرات معلق و دی اکسید کربن تنها یک خودروی دارای استانداردهای زیست محیطی کشور نیز کمتر شود، به نحوی که عمر قابل مصرف بگ فیلترها نیز پایین نبوده و اقتصادی باشند.
از نکات جالب توجه در خط تولید این شرکت امکان تزریق گاز نیتروژن یا آرگون از کف کورههای آلیاژسازی از طریق منافذی موجود در آن میباشد که سبب هیدروژنگیری و اکسیژن زدایی از مذاب آلومینیوم شده و خلوص آن را افزایش میدهد (خالص سازی به روش فیزیکی). همچنین خلوص مذاب تهیه شده به کمک ابزارهای آزمایشگاهی مختلف ضمن فرآیند تولید بررسی شده به طوری که از خلوص بالای مذاب هر مرحله اطمینان حاصل شود؛ درنهایت به روشهای کوانتومتری و چگالی سنجی تحت خلاء کیفیت شمشهای تولیدی نیز تایید شود.