گردهمایی همآفرینی در ناحیهی نوآوری شریف روز سهشنبه 5 شهریور 1398 در پژوهشکدهی علوم و فناوری انرژی شریف برگزار شد.
پس از قرائت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، مجری برنامه، گفت:”این مراسم، با هدف رونمایی از شیوهنامهی انتفاع دانشگاه از شرکتهای برخاسته از محیط دانشگاه سازمان یافتهاست و عدم اتکای دانشگاه به بودجههای دولتی و انتفاع از دستاوردهای فناورانه و دانش بنیان، همیشه جزو نکات مهم و مورد تاکید دانشگاه میباشد. طراحی مدل مناسب و پیادهسازی صحیح آن، نیازمند تدابیر ویژه و برقراری تعامل شایسته بین ذینفعان و بازیگران سپهر فناوری دانشگاه هست. از ماهها پیش با مرور تجربیات جهانی و مناسبسازی آن با شرایط کشور، شیوهنامهی انتفاع دانشگاه از شرکتهای برخاسته از دانشگاه تدوین شده و امروز، در اولین گام از 11 شرکت تقدیر به عمل میآید. ضمنا، فرهنگسازی و تشویق شرکتهای پیشرو از برنامههای انتفاع دانشگاه است”.
بعد از آن، آقای محمود فتوحی “ریاست دانشگاه شریف” اظهار داشت: “دانشگاه شریف به منظور ایفای مسئولیتهای ملی و اجتماعی خودش به عنوان یک دانشگاه سرآمد و پاسخگو، کمیتهای را در اواخر سال 1393 تشکیل داد تا بتواند برنامهی راهبردی دانشگاه را تبیین کند و دانشگاه در جشن پنجاهمین سالگرد تاسیساش به دنبال این بود که بداند، عملکردش در پنجاه سال گذشته چگونه بوده است و برای پنجاه سال آینده باید چگونه برنامهریزی کند؟ پس، شورای راهبردیای برای دانشگاه تشکیل شد که حدودا ظرف مدت دوسال، برنامهی راهبردی دانشگاه را تدوین کرد که در سال 1396 به تائید و تصویب هیئت امنای دانشگاه رسید که قاعدتا باید مدنظر مسئولین و مدیریت دانشگاه قرار میگرفت”.
وی افزود:”دانشگاه شریف باید در امر آموزش، پژوهش و فناوری و اثربخشی اجتماعی و حل مسایل کشور سرآمد باشد. در همین راستا، معاونت پژوهش و فناوری، طرحی را به عنوان زنجیرهی دانش و ارزش در دانشگاه تدوین کرد و در ادامهی آن، توسعهی زیست بوم فناوری و کارآفرینی و ایجاد نهادهای مرتبط مانند مرکز کارآفرینی، شتابدهنده و پارک علم و فناوری دانشگاه جزو فعالیتهایی بود که دانشگاه لازم هست در این مسیر حرکت کند و از سالها پیش، پرداختن به این مولفهها آغاز شدهاست و عملا، این زنجیره با تشکیل پارک علم و فناوری و افتتاح ناحیهی نوآوری شریف که در سال گذشته صورت گرفت نسبتا کامل شد. به طور کلی، 120 طرح به صورت استارتاپ و 300 شرکت به ترتیب از خدمات شتابدهنده و مرکز رشد استفاده کردند و 500 شرکت، نیز، در اطراف دانشگاه مستقر شدند”.
ایشان، در بخش پایانی صحبتهای خود گفت:”یکی از عوامل شکلگیری شرکتها در اطراف دانشگاه، وجود نیروی انسانی مستعد اعم از دانشجویان و استادان است که توانستند کارها را به خوبی پیش ببرند. دانشگاه شریف، نیز، حمایت از کارآفرینی و توسعهی فناوری را جزو برنامههایش قرار دادهاست که ادامهدار خواهد بود. ضمنا، موفقیت دانشگاه شریف در مسابقات بینالمللی و چاپ مقالات بینالمللی، هم، در دستور کار ما قرار دارد و ما علاوه بر رفع مسایل روز، باید به فکر برنامهریزی برای بیست سال آینده نیز باشیم. پس ما میخواهیم با استفاده از نیروی کار خوبی که در اختیار داریم در جهت موفقیت به سوی اهدافمان گام برداریم. چون ایجاد شغل مهم است ما در برنامهی راهبردی دانشگاه به فکر استقلال مالی دانشگاه به صورت نسبی هستیم که این موضوع با بودجهی دولتی امکانپذیر نیست. به طور کلی، ما از نظر مالی و تجهیزات آزمایشگاهی با کمبود و از لحاظ خدمات منتورشیپ با محدودیت مواجه هستیم و برای پرداخت هزینه به دانشجویان ارشد و دکترا برای کار تمام وقت در دانشگاه، نیز، مشکل داریم که امیدوارم همهی مشکلات به مرور زمان برطرف شود”.
سپس، دکتر وحدت “رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی” در مورد حوزهی کاری خود به این نکات اشاره کرد:” به طور کلی، تامین مالی شرکتهای دانشبنیان، فناور و استارتاپهای دانشگاهی از طریق صندوقهای پژوهشی و فناوری صورت میگیرد. همکاری با پارکهای علم و فناوری از طریق تسهیلات، توانمندسازی، ضمانتنامه و سرمایهگذاری میباشد.
میزان تسهیلات شامل نمونهسازی (4%)، سرمایه در گردش (11%)، قبل از تولید صنعتی (11%)، تولید صنعتی (11%)، لیزینگ (9%)، تامین دفاتر کاری (8%)، اشتغالزایی (4%) و اوراق خزانهی اسلامی (4%) هست.
در بحث توانمندسازی، نیز، توسعهی بازار و نمایشگاهها، خدمات مالکیت فکری، مشاوره، آموزش، کمک به اخذ استاندارد و رویدادهای تبادل فناوری از اهمیت بالایی برخوردار است.
ضمانتنامهها ،هم، مربوط به شرکت در مناقصهها، پیشپرداخت، حُسن انجام کار و تعهد پرداخت میشود.
سرمایهگذاری، نیز، شامل مشارکت در پروژههای راهبردی، مشارکت در بازار سرمایه، پوشش ریسک سرمایهگذاری و پیشرفت پروژههای کاربردی میباشد.
ضمنا، بستههای حمایت از شتابدهندههای دانشبنیان شامل تامین فضای استقرار، تامین تجهیزات فنی، تسهیلات خرید و مالکیت محل کار، تسهیلات بازسازی، حمایت از استقرار موقت، خدمات توانمندسازی، تسهیلات با نرخ توجیهی و تامین فضای رویدادهای شتابدهی است”.
بعد از آن، مهندس دهبیدیپور “رئیس پارک علم و فناوری شریف” ابتدا، روند کارآفرینی و نوآوری در دانشگاه شریف را از سال 1379تا سال 1397بیان کرد.
سپس، رئیس پارک علم و فناوری شریف در ادامه، اظهار داشت: “ما برای ناحیهی نوآوری، از ساختمانهای بلا استفاده بهره بردیم و آسایش مردم منطقه برای ما بسیار مهم است و ما در نظر داریم که این ناحیهی نوآوری را در سه استان دیگر، هم، پیادهسازی کنیم.
به طور کلی، ما با مطالعهی مدلهای درآمدی دانشگاههای دنیا، تجربههای بیست سالهی دانشگاه، استفاده از نظر خبرگان و مصاحبه با صاحبان شرکتهای منتخب، اصول حاکم بر مدل انتفاع را بر اساس پرهیز از سهامداری، خدمات متقابل بین شرکتها و دانشگاهها، اعتماد متقابل و تنوع مدل متناسب با دورهی عمر شرکت پایهگذاری کردیم.
خدمات ما به شرکتهای رشد یافته، مراکز رشد و شتابدهنده عبارتند از:
خدمات به شرکتهای رشد یافته
- تخصیص فضای لازم برای حضور شرکتهای رشد یافتهی فناور یا تسهیل استفاده از فضای تملیکی
- ارائهی خدمات موثر تجاریسازی
- ارائهی خدمات قانونی
- ایجاد بسترهای لازم جهت شبکهسازی
خدمات به مراکز رشد
- ارائهی خدمات، جهت استقرار واحدهای فناور
- ارائهی مشاورههای تخصصی مورد نیاز واحدهای فناور
- نظارت بر روند رشد واحدها
- ارائهی اعتبار خدماتی و فناوری
خدمات به شتابدهنده
- تامین مالی برای ایدهها
- آموزش و منتورشیپ
- تامین فضای کار اشتراکی
- تسهیل دسترسی به سرمایهگذاران خطرپذیر برای حمایت از تیمها
انتفاع ما از مخاطبین، نیز، شامل موارد زیر است:
انتفاع ما از شرکتهای رشد یافته
- اختصاص یک درصد از درآمد شرکت به دانشگاه جهت توسعهی برنامههای اکوسیستم نوآوری و زیرساختهای دانشگاه
انتفاع ما از مرکز رشد
- اختصاص یک درصد از درآمد شرکت به دانشگاه پس از خروج از مرکز به مدت سه سال
انتفاع ما از شتابدهنده
- اختصاص پنج درصد از مبلغ ریالی ارزشگذاری شدهی استارتاپ در اولین مرحلهی جذب سرمایه به دانشگاه
به طور کلی، از 120 استارتاپ پذیرش شده در شتابدهنده 27 شرکت، سرمایه گذار،جذب کردند و جامعهی هدف ما در سال 1399، شرکتهای مستقر در ناحیهی نوآوری شریف هستند که در حال افزایش میباشند و 1200 شرکت، نیز از فارغالتحصیلان داریم.
مهمترین دستاوردهایی که در انتظار رسیدن به آن هستیم مانند دستاوردهای کارآفرینانهی دانشگاه MIT در جهان است که دارای 30 هزار شرکت میباشد که چهار میلیون و ششصد هزار نفر در آن شاغل هستند و 9/1 تریلیون دلار، درآمد سالانهی آن شرکتها است و سالانه صدها شرکت جدید توسط. فارغالتحصیلان دانشگاه MIT راهاندازی میشود که 43% از این شرکتهای جدید در خارج از مرزهای آمریکا هست و ما نیز، علاوه بر این که خواستار چنین رشد عظیمی در ایران، هم، هستیم میخواهیم که اثرهای اقتصادی و اجتماعی فعالیتهای دانشگاه را به جامعه، نیز، نشان دهیم”.
در نهایت، بخش پایانی این گردهمایی به تبادل توافقنامهی انتفاع و اهدای لوح تقدیر به 11 شرکت منخب اختصاص داشت که این کار توسط مهندس دهبیدیپور و دکتر فتوحی انجام شد و برگزیدگان به شرح زیر بودند:
شرکتهای رشد یافته
- یکتا بهینه توان
- نورآفرین ایده
- دانشافزار نارون شریف
- کاوین پیشرو شریف سامانه
- پردازش و ذخیرهسازی سریع داده (پرسا) (HDS)
- طرح و توسعهی پرتو انرژی ایرانیان
مرکز رشد
- رادیاوران سروش
- فراجهش ویرا
- نوآفرینان آیتک لیماک
شتابدهنده
- ورنو
- ارتباطات سبز شریف
مراسم، با پذیرایی از حضار به پایان رسید.
نویسنده: یاسمن حسینی